Moje dijete - Listopad 2012.

„Imam sina od 2 godine i ponovo sam trudna. Porod se očekuje za 4 mjeseca. Na koji način da razgovaram sa sinom oko dolaska nove bebe i kako da se organiziram da imam vremena za oboje. Sin neće ići u vrtić, biti će s nama kod kuće kada se beba rodi, no imat ću povremenu pomoć od svekrve i muža koji je zaposlen. Hvala”

Dolazak druge bebe u obitelj je svakako veliki događaj no, kao što ste primijetili potrebno je obratiti pažnju na Vašeg dvogodišnjaka  kojem će trebati neko vrijeme da se prilagodi. Dvogodišnjaci su uglavnom u centru pažnje i dolazak nove bebe bi mogao utjecati na osjećaj nesigurnosti kod Vašeg sina. Biti će mu potrebno neko vrijeme da se nauči nositi s novonastalom situacijom. Pomoći ćete mu na način da mu kratko kažete da je u vašem trbuhu braco ili seka te mu dozvoliti da dira trbuh pogotovo kada se beba miče. Nabavite slikovnice na tu temu ili izvadite albume kada je on bio mali i pričajte mu o njegovom dolasku u obitelj. Ne bi bilo dobro pretjerano naglašavati da će on sada biti „veliki„ brat, jer možda još nije spreman za novu ulogu koju, na kraju, nije on odabrao.

Pokušajte staviti naglasak da to da vam je jako važan i da ga bez obzira na dolazak bebe jako puno volite. Također ne bi bilo dobro govoriti mu da će se sada imati s kime igrati ili da će dobiti prijatelja, jer se neko vrijeme neće moći igrati zajedno, štoviše moguće je prije da će mu beba smetati. Važno je također da mu sada ne mijenjate rutinu npr. neka nastavi dojiti (ukoliko doji), ne skidajte mu pelenu, neka nastavi spavati gdje je do sada spavao i sl. 

Počnite mu govoriti da ćete roditi u rodilištu i da Vas neće biti par dana te ga zamolite da vam npr. nešto nacrta i to ponesite sa sobom. Nakon povratka iz rodilišta pokušajte, kada se ne brinete o novoj bebi, što više vremena provoditi s njime uz poruke da ga i dalje jako puno volite. Vjerujem da će vam ponekad biti naporno i da ćete se pitati posvećujete li dovoljno pažnje svojoj djeci.

Tada imajte na umu da je važno kvalitetno provoditi vrijeme s djecom. Ukoliko vam sin želi pomoći oko njege bebe dodavanjem pelene ili kreme i sl. to je u redu, ali samo u onoj mjeri u kojoj on to želi.  Izvrsno je da imate pomoć muža i svekrve koji mogu provoditi vrijeme sa sinom dok ste vi posvećeni novoj bebi. I na kraju, ne zaboravite da imate pravo tražiti pomoć kada ste umorni ili iz bilo kojeg drugog razloga, jer jedino odmoreni ste zapravo spremni za nove zadatke.


Nikolina Essert, prof. psihologije, zaposlena u dječjem vrtiću, savjetovateljica na „Telefončiću“ savjetovalištu za rani razvoj djece

Članak objavljen u časopisu „Moje dijete”, listopad 2012.

 
Ispiši stranicu