PO "Tratinčica" - Igra svjetlom i sjenom


PO „Tratinčica“ – Istraživačko spoznajne aktivnosti – svjetlo sjena

U sklopu projekta „Njihov osmijeh naš zadatak“ koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, s djecom provodimo i istraživačko spoznajne aktivnosti.
 
Promatranjem i eksperimentiranjem djeca pokušavaju razumjeti svijet oko sebe, a znatiželja ih potiče na aktivnost gdje oni uče čineći.
Zbog dječje potrebe da istražuju, dijete će istraživat ovisno o svojim razvojnim potrebama i u skladu s dostupnim materijalima.
Djeca istražuju i propitkuju vlastita znanja dok se bave istraživačkim aktivnostima i isprobavaju svoje sposobnosti. Postavljaju određene pretpostavke na temelju onoga što već znaju i koristeći svoje istraživačke kompetencije dolaze do odgovora, rezultata i novih iskustva. Učenje nastaje iskustvom koje stječu kroz igru, aktivnim sudjelovanjem u aktivnostima i interakciji s okolinom.

Istraživanje je od velike važnosti jer tako djeca razvijaju svoju pažnju, koncentraciju, finu motoriku prstiju i šake, okulomotoriku, koordinaciju… Manipuliranjem i isprobavanjem potiče se razvoj kognitivnih procesa te otkrivaju vlastite mogućnosti i sposobnosti.
Boravak  na otvorenome bio je idealan za uočavanje i istraživanje sjena te je na taj način potaknut razvoj vizualne percepcije prepoznavanjem i uočavanjem. Likovnim aktivnostima, ocrtavanjem i oslikavanjem sjena djeca su razvijala finu motoriku šake. Ponudom različitih materijala za istraživanja djeca promatraju, uspoređuje te istražuju svjetlo i sjenu te dolaze do različitih spoznaja


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Ispiši stranicu