Zdravstvena voditeljica

JAČANJE IMUNITETA VRTIĆKE DJECE 


Dječje su bolesti neizbježne, no na imunološki sustav mališana može se utjecati te im tako povećati otpornost i omogućiti lakši i brži oporavak.
 
Vitamini i minerali su neophodne, esencijalne supstancije za život i za zdravlje čovjeka. Bez njih nema jakog imuno sustava i oni su glavni razlog naglašavanja važnosti prehrane i to posebice voća i povrća
Pod pojmom imunosti podrazumijevaju se svi mnogobrojni fiziološki mehanizmi kojima tijelo reagira na svaku stranu, potencijalno toksičnu supstanciju, pa i onu koju stvara samo tijelo. Imunološki sustav vrlo je složen i gotovo svi organi u tijelu sudjeluju u njegovom radu. Rastom i razvojem djeteta, raste i osnažuje se i njegov imunološki sustav. On je temelj zdravlja cijelog organizma.
Djeca su izložena velikom broju virusa i bakterija u svom svakodnevnom okruženju, pa tako igra s vršnjacima ili boravak u zatvorenim prostorijama mogu uzrokovati učestalu pojavu i širenje raznih infekcija. Međutim, ovi čimbenici neće podjednako utjecati na svu djecu. Dok se kod nekih imunološki sustav uspješno bori protiv raznih mikroba, drugi će češće obolijevati. Kako ga ojačati?

Dječje su bolesti dio odrastanja i ne možemo ih izbjeći, ali možemo pomoći imuno sustavu da se razvije, da bude uravnotežen i da funkcionira pravovremeno. O njegovoj jakosti ovisi koliko će često dijete biti bolesno.

Mnogo je čimbenika koji utječu na imuno sustav, ali je i mnogo mogućnosti da se dječjem organizmu pomogne u savladavanju svih mogućih
prijetnji. 
   

 

Ispiši stranicu