Stigao nam je Sveti Nikola

Sveti Nikola obišao je naš vrtić te pored svakog prozora ostavio puno poklona!  Djeca su se pobrinula oko uređenja prostora i s veseljem dočekala svoj dan.  

Sveti Nikola zaštitnik je djece, pomoraca i obitelji, a slavi se 6. prosinca. 

Legenda kaže: U blizini roditeljske kuće Svetog Nikole živio je siromašan čovjek koji je izgubio carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri koje su se trebale udati, ali nije imao miraz za njih. Nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri kako bi zaradio za miraz. Kćeri su se pomolile Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.

Sveti Nikola doznao je za tu odluku nesavjesnog oca te je uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima, umotao u platno te potajno ubacio zamotuljak kroz prozor kuće. Otac djevojaka začudio se kad je ujutro našao novac. Otac je uvidio da je svota dostatna da časno uda jednu kćer te ju je opremio i dao miraz. To se dogodilo i s drugom kćeri.

Sveti Nikola je odlučio ubaciti zlatnike i za treću kćer, no u tom trenutku ga je zaskočio njen otac kako bi saznao tko mu daje zlatnike. Sretni otac razglasio je sretnu vijest o dobrotvoru Nikoli po čitavom svijetu.

No ima i drugi kraj priče koji ide ovako: Nikola je vidio da ga otac i njegova posljednja kćer čekaju, popeo se na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih i od tuda dolazi stavljanje poklona u čarape ili čizmice.


Detalje možete pogledati i na našim službenim stranicama kuća:

Krašić
Pikraj
Puhovo 
Stupnik
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Ispiši stranicu