Pedagog

Samostalnost
 
Razvoj samostalnosti treba poticati još dok su djeca sasvim mala, primjereno njegovim mogućnostima, njegovoj dobi te razvojnoj fazi. Npr. Ne možemo očekivati od 10 mjesečne bebe da sama obuva svoje cipele ili od 1 godišnjaka da veže svoje vezice. Prvenstveno moramo misliti na dijete. Zbog toga moramo poznavati razvojne karakteristike djece određene dobi.

Samostalnost nije samo vještina obavljanja nekih poslova nego i način razmišljanja o njima i o sebi samom. Samostalnost podrazumijeva i samostalno razmišljanje, rješavanje različitih problema i konfliktnih situacija koje dijete svakodnevno doživljava u odnosu s vršnjacima.
Za dijete je važno ne samo da promatra i sluša nego da  i ono samo otkriva, istražuje, isproba da bi i sam vidio kako što funkcionira. Tako zadovoljava svoju znatiželju koja ga potiče na samostalnost . Važno je da roditelji dijete  u tome podrže kako bi mu pokazali da imaju povjerenja u njega.

Pokazivanjem djetetu da imamo povjerenja u njega razvija se njegova samostalnost a to je bitne karakteristika pri razvoje djetetove osobnosti.

Kada dijete uspije samo nešto učiniti osjećat će se uspješno i vrijedno. Npr. mlađa djeca: hranjenje, oblačenje, obuvanje, pospremanje. Starija djeca: serviranje stola, pospremanje sobe, odlazak prijatelju bez roditelja.Ponekad odrasli umjesto djeteta obavljaju ono što bi dijete moglo učiniti i samo, jer im se to čini kao brže rješenje, no time dijete čine ovisnim o svojoj pomoći.

Nužno je djetetu dati vremena da stekne sigurnost u vlastite vještine te mu pružiti povjerenje umjesto kritika ili prigovora, jer kroz poticanje samostalnosti dijete stječe pozitivnu sliku o sebi, a neuspjesi, ponovni pokušaji i uspjesi tome pridonose.

Zbog toga je potrebno dijete:

*Ohrabriti i poticati ( kada dijete pokušava nešto samo uraditi potrebno ga je ohrabriti i poticati da i dalje nastavlja te radnje ponavljati, a posebno kada vidimo da bi mogao to uraditi sam )

Ukazati mu na pozitivno verbalno i neverbalno ( Kada dijete nešto uradi samostalno da mu damo znak da je to uradio dobro da mu sami kažemo dobro si to uradio ili uputiti mu osmjeh. I iskazati zadovoljstvo što je sam uspio to uraditi.)

 *Dati mu vremena i priliku za vježbu ( da bi bili spretni i samostalni u obavljanju raznih aktivnosti potrebna nam je vježba i dosta vremena da savladamo te aktivnosti, zato djetetu trebamo dati vremena da sam izvježba te aktivnosti. Npr. obuvanje cipela na početku to ide sporije ali uz vježbu postaju sve brži i brži ).
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika

Ispiši stranicu