Psiholog


Polazak u školu


Polazak djeteta u školu je zapravo ulazak u novi dio života na koji se, osim vašeg djeteta, trebate i vi prilagoditi. Pred vama su novi izazovi koje ne morate svladati istoga trenutaka.. Vjerujem da ste zabrinuti i u toj brizi niste jedini. Veliki broj roditelja se trenutačno isto pita. Iako se teško prilagodila na vrtić, ne mora značiti da će i prilagodba na školu proći na isti način. Na vrtić se na kraju ipak prilagodila te na to možete gledati kao na jedno pozitivno iskustvo koje možete iskoristi u navedenoj situaciji.
Sljedećih mjeseci potičite kod svoje djevojčice socio-emocionalni razvoj točnije razvijajte pozitivnu sliku djeteta o sebi, samostalnost, upornost te spremnost na suradnju.
 
Dakle, važno je da ju čujete kad vam ima nešto za reći i da joj date na znanje da slobodno smije govoriti o svojim osjećajima. Ako kaže da ju je strah, slobodno joj recite da se ima pravo bojati jer ipak je polazak u školu za nju novo iskustvo i ne zna što može očekivati. Podijelite s njom svoje iskustvo polaženja u školu, naravno, ako je bilo pozitivno.  Možete se također, prisjetiti nekih drugih situacija u kojima ju je bilo strah ali ih je uz vašu podršku uspješno prevladala.
 
Dajte joj na znanje da ju volite i prihvaćate takvu kakva jest te da ste ponosni na nju kada vidite kako sada može jako puno stvari sama napraviti. Ne uspoređujte ju s drugom djecom, već ju učite da se uspoređuje sama sa sobom te da primijeti vlastiti napredak koji je zapravo rezultat njezinog truda. Naglašavajte njezine dobre strane, ono što dobro radi, u čemu je uspješna, spretna i pažljiva. Pohvalite neko njezino konkretno ponašanje npr. drago mi je da si pospremila svoje igračke te joj ukazujte na potrebu ulaganja truda kako bi postigla pozitivne  rezultate. Također ju možete uključiti u kućne poslove, npr. da vam nešto donese ili da vas posluži s čašom soka i sl. kako bi razvijala pozitivno samopouzdanje i osjećaj odgovornosti.
 
Važno je također znati da se vaš stav prema školi nesvjesno prenosi i na dijete. U tom smislu, ne plašite dijete školom niti ju ne idealizirajte. Ostvarite kvalitetan odnos s učiteljicom te u početku češće odlazite na informativne razgovore u školu. Ukoliko ste nezadovoljni učiteljicom ne govorite to pred svojim djetetom jer je učiteljica djeci važan autoritet. U tom slučaju probajte naći zajednički jezik s učiteljicom radi bolje buduće suradnje.I na kraju, dajte djetetu povjerenje da će se uspješno prilagoditi te da će se uz trud i vašu podršku  uspješno svladati gradivo i steći nova prijateljstva.
 
 
Ispiši stranicu