Zdrastveni voditelj


STREPTOKOKNE INFEKCIJE KOD DJECE

Streptokokne infekcije su oboljenja uzrokovana bakterijama iz roda Streptococcus. Streptokok su velika i raznolika skupina bakterija koje su raširene po cijelom svijetu. Infekcije streptokokima javljaju se  češće u hladnijim mjesecima godine, osobito na prijelazu godišnjih doba, jesen-zima i zima-proljeće. Djeca obolijevaju češće nego odrasli, osobito školska djeca i djeca koja borave u dječjim vrtićima i kolektivima.

Infekcija se prenosi kapljičnim putem, tj. prilikom govora, kašljanja i kihanja. Upravo zato jako je važno prilikom kihanja i kašljanja zakloniti usta maramicom, a nakon toga dobro oprati  ruke. Ako maramica nije pri ruci, kihati treba u rukav nadlaktice kako bi se što manje kontaminirale ruke i okolne površine i tome je potrebno podučavati djecu od strane roditelja i odgojitelja.

Liječenje streptokoknih infekcija uključuje upotrebu antibiotika. Lijek izbora za liječenje je penicilin i liječenje je potrebno provoditi kroz 10 dana. Penicilin se može primjenjivati u obliku injekcija ili kao perooralni lijek (tablete, sirup). U slučaju preosjetljivosti, primjenjuju se druge skupine antibiotika. Važno je istaknuti da terapiju antibioticima treba provesti do kraja bez obzira na smirivanje tegoba prije završetka terapije.
Osim antibiotskog liječenja provodi se simptomatska terapija: antipiretici, uzimanje dovoljne količine tekućine, pastile za grlo i sl.

Bolesnik je zarazan za svoju okolinu za vrijeme akutne faze bolesti, a adekvatno antibiotsko liječenje smanjuje mogućnost prijenosa infekcije na druge. Smatra se da bolesnik već nakon 48 sati od početka terapije bolesnik više nije zarazan.

Prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji u 2023.g. zamjećuje se povećana učestalost pojave streptokoknih bolesti u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama, uz povećanu pojavnost oboljenja od invazivne streptokokne infekcije. Navedeno se tumači mogućim mutacijama same bakterije, utjecajem respiratornih virusa na imunosni sustav djece te povratkom u kolektive nakon duljeg perioda pridržavanja mjera zbog epidemije koronavirusne bolesti.


PRIPREMILA:
Mateja Bradić, univ.mag.med.techn.
 
 
 
Ispiši stranicu