Prilagodba djece na jaslice/vrtić

Poštovani roditelji,

vaše dijete je krenulo (ili će tek krenuti) u jaslice/vrtić te razmišljam kako vjerojatno imate velik broj pitanja vezanih uz način prilagodbe vašeg djeteta. Vjerujem da je većina vas zabrinuta jer ste se susreli s nečim novim, i naravno da je za očekivati da nemate iskustva u navedenoj situaciji. Upravo radi toga važno je da surađujemo i izmjenjujemo informacije i iskustva.

Prilagodba je proces u kojem dijete stvara emocionalnu vezu s odgojiteljicom/em i prilagođava se na prostor u kojem će boraviti određeni dio dana. Kakva će biti prilagodba ovisi o mnogo stvari: kakav je stav roditelja prema vrtiću, kakav je temperament djeteta, kakva su prijašnja iskustva djeteta s odvajanjem od roditelja i na kraju, svako dijete ima specifičan proces prilagodbe. Kod starije djece prilagodba obično traje u prosjeku 2-3 tjedna, no moguće je i znatno dulje vrijeme prilagodbe.

Sve je to u redu i ovisno je o temperamentu te iskustvu djeteta i roditelja. Nekoj djeci jednostavno treba više vremena i to ćemo nastojati poštivati. Ponekad može doći i do zakašnjele reakcije jer dijete misli da je boravak u vrtiću samo privremen, a ne stalan, no, i to je dio procesa prilagodbe.

Suradnja s odgojiteljicom/em

Ono što bih voljela naglasiti, a od izuzetne je važnosti, je upravo odnos na relaciji odgojitelj – roditelj. Odgojitelj/ica je osoba koja će vašem djetetu tijekom boravka u vrtiću biti "sigurna baza", dakle, netko tko će se brinuti za vaše dijete, davati mu podršku, poticati ga na učenje novih stvari pa i maziti kada mu je teško. Upravo radi toga potrebno je dati povjerenje odgojiteljici/u da je sposobna brinuti za vaše dijete. Pozitivnu poruku vaše dijete tada percipira kao poruku sigurnosti i lakše mu je priviknuti se na nove osobe u svojem životu, a s kojima će provesti nekoliko godina svojeg života. Ukoliko imate pitanja, želite podijeliti mišljenja ili dati prijedloge, utoliko smo otvoreni za suradnju.
 

Svako dijete ima pravo na svoj proces prilagodbe

Dakle, djeca različito prolaze prilagodbu na jaslice/vrtić. Određeni dio djece se prilagodi na vrtić u kraćem vremenskom periodu bez otegotnih ponašanja. S druge strane, dio djece uslijed prilagodbe na jaslice/vrtić razvije ponašanja poput: odbijanja vrtića, negativizma, nezainteresiranosti za igračke i djecu, protestnog plača, odbijanja jela i regresivnih ponašanja (ponovnog mokrenja u krevet, buđenja noću, odbijanja odlaska na wc i sl.).

Navedena ponašanja kod djece su normalna u procesu prilagodbe i ona će nestati sama od sebe kada dijete stekne povjerenje u odgojiteljice/lje i s njima stvori emocionalnu vezu. Ukoliko ipak dođe do njih, bitno je da se ne stavlja naglasak na navedena ponašanja. Nije poželjno o regresivnim ponašanjima pričati u obitelji, pred prijateljima i sl.

 
 
Biti podrška djetetu

Roditeljski postupci kojima ćete ubrzati djetetovu prilagodbu su strpljenje i podrška  na način da se jasno kažete djetetu da je u redu što se osjeća ljuto, tužno i nezadovoljno i da je to sasvim normalno. Dati podršku djetetu, također, znači slijediti njegov tempo pri čemu je dijete ono koje započinje komunikaciju o vrtiću i onome što je tamo radilo. Ako dijete ne želi o tome razgovarati ne mora.

Prilikom dolaska po dijete poželjno je izbjegavati pitanja poput: „Jesi li plakao/la?“ ili „Jesi li bio dobar/ra?“ ili pak o vrtiću govoriti kao o mjestu gdje su svi prijatelji i gdje se jednostavno ono mora osjećati super. Nerealno je očekivati da će dijete sa svom djecom iz skupine biti prijatelj/ica i da će uvijek sve biti super u vrtiću.

Takvim očekivanjima roditelji stavljaju pred dijete zadaće koje ono u procesu prilagodbe nije u mogućnosti proraditi već postaje dodatno anksiozno. Također je poželjno izbjegavati vrednovanje regresivnih ponašanja rečenicama „Nisi valjda mala beba!“, „Ti si sada velika cura/dečko!“ ili „Male bebe imaju pelenu!“. Umjesto toga pitajte dijete što je radilo taj dan u vrtiću i ako ne želi odgovoriti poštujte tu odluku. Kad je jednom proces prilagodbe započet nije ga dobro prekidati već upravo suprotno, držite se rutine koju ste dogovorili s odgojiteljicama/em.

I na kraju......

Kako je proces prilagodbe uglavnom stresan, i za roditelje i za djecu, nakon jaslica/vrtića dobro bi bilo provoditi više vremena s djecom u igri i maženju kako biste se svi opustili i podijeliti svoja iskustva toga dana. I vi roditelji, imate pravo na vrijeme potrebno da se prilagodite na nove okolnosti u vašem životu.

Imate pravo na svoje strahove, sumnje, i brige, kao što imate pravo na radost, sreću i zadovoljstvo, a mi smo vam na raspolaganju ako imate potrebu o tome pričati.

Slobodno si dajte vremena i imajte strpljenja!

Nikolina Essert, psihologinja 
Ispiši stranicu