Moje dijete - Lipanj 2013.

"Moja djevojčica na jesen kreće u prvi razred osnovne škole. Kaže da ju je malo strah škole. Malo sam zabrinuta kako će proći prilagodba jer se teško prilagodila na vrtić. Kako da joj olakšam prve dane prvog razreda kako joj ne bi ostali u lošem sjećanju."

Polazak djeteta u školu je zapravo ulazak u novi dio života na koji se, osim vašeg djeteta, trebate i vi prilagoditi. Pred vama su novi izazovi koje ne morate svladati istoga trenutaka.. Vjerujem da ste zabrinuti i u toj brizi niste jedini. Veliki broj roditelja se trenutačno isto pita. Iako se teško prilagodila na vrtić, ne mora značiti da će i prilagodba na školu proći na isti način. Na vrtić se na kraju ipak prilagodila te na to možete gledati kao na jedno pozitivno iskustvo koje možete iskoristi u navedenoj situaciji.
Sljedećih mjeseci potičite kod svoje djevojčice socio-emocionalni razvoj točnije razvijajte pozitivnu sliku djeteta o sebi, samostalnost, upornost te spremnost na suradnju.

Dakle, važno je da ju čujete kad vam ima nešto za reći i da joj date na znanje da slobodno smije govoriti o svojim osjećajima. Ako kaže da ju je strah, slobodno joj recite da se ima pravo bojati jer ipak je polazak u školu za nju novo iskustvo i ne zna što može očekivati. Podijelite s njom svoje iskustvo polaženja u školu, naravno, ako je bilo pozitivno.  Možete se također, prisjetiti nekih drugih situacija u kojima ju je bilo strah ali ih je uz vašu podršku uspješno prevladala.

Dajte joj na znanje da ju volite i prihvaćate takvu kakva jest te da ste ponosni na nju kada vidite kako sada može jako puno stvari sama napraviti. Ne uspoređujte ju s drugom djecom, već ju učite da se uspoređuje sama sa sobom te da primijeti vlastiti napredak koji je zapravo rezultat njezinog truda. Naglašavajte njezine dobre strane, ono što dobro radi, u čemu je uspješna, spretna i pažljiva. Pohvalite neko njezino konkretno ponašanje npr. drago mi je da si pospremila svoje igračke te joj ukazujte na potrebu ulaganja truda kako bi postigla pozitivne  rezultate. Također ju možete uključiti u kućne poslove, npr. da vam nešto donese ili da vas posluži s čašom soka i sl. kako bi razvijala pozitivno samopouzdanje i osjećaj odgovornosti.

Važno je također znati da se vaš stav prema školi nesvjesno prenosi i na dijete. U tom smislu, ne plašite dijete školom niti ju ne idealizirajte. Ostvarite kvalitetan odnos s učiteljicom te u početku češće odlazite na informativne razgovore u školu. Ukoliko ste nezadovoljni učiteljicom ne govorite to pred svojim djetetom jer je učiteljica djeci važan autoritet. U tom slučaju probajte naći zajednički jezik s učiteljicom radi bolje buduće suradnje.
I na kraju, dajte djetetu povjerenje da će se uspješno prilagoditi te da će se uz trud i vašu podršku  uspješno svladati gradivo i steći nova prijateljstva.
 
Nikolina Essert, prof. psihologije
Ispiši stranicu