Prvi odlazak zubaru

Većina ljudi se boji odlaska stomatologu, no on je nužan dio brige o vlastitom tijelu. Upravo radi toga vam želimo dati neke smjernice kako što bezbolnije obaviti prvi pregled zubi vašeg djeteta. Prvi odlazak djeteta na pregled kod stomatologa je uglavnom i ključan za stvaranje dobrog odnosa na relaciji dijete-stomatolog.

Izuzetno je važno da prvi pregled vašeg djeteta kod zubara bude već u dobi od godine dana, a u svakom slučaju dok dijete ima sve zdrave zube. Dakle, važna je dobra priprema kako djeteta tako i stomatologa kojeg ste odabrali za vaše dijete. Obavijestite stomatologa da ćete dovesti dijete na prvi pregled koji će biti samo upoznavanje s djetetom i svom popratnom opremom koja se nalazi u ordinaciji. Moguće je dati stomatologu neke informacije o djetetu (npr. koju igračku najviše voli, ima li kućnog ljubimca, ide li u vrtić i sl.) kako bi se dijete ugodnije osjećalo pri tom prvom susretu i steklo osjećaj povjerenja.

Prije odlaska na pregled s djetetom razgovarajte o važnosti zdravih zubi na način da čitate slikovnice koje govore o higijeni zuba, odlasku zubaru, što se sve nalazi kod zubara i sl. Ne bi bilo dobro niti preuveličavati važnost posjete zubaru, ali niti banalizirati taj događaj već o tome pričate kao o sastavnoj aktivnosti brige za vlastito zdravlje. Ukoliko se vi bojite zubara, utoliko pokušajte svoje strahove ne iznositi pred djecom budući da djeca uče po modelu te se uglavnom ponašaju poput svojih roditelja. Iako često puta roditelji kažu djetetu da popravljanje zubi ne boli, a sve kako bi dijete pridobili na pregled,  to ne bi bilo poželjno jer u velikom broju slučajeva to nije istina.

Popravak zuba je uglavnom bolan. U tom smislu bi bilo dobro reći da sada idete na upoznavanje sa stomatologom i da ćete o tome razgovarati kad će trebati popraviti zub. Kada djetetu kažete da popravak zuba ne boli, dovodite se u situaciju da stvarate djetetovo nepovjerenje kako prema sebi tako i prema stomatologu. Naime, dijete će prilikom popravka zuba ipak osjetiti bol što bi moglo rezultirati mogućim odbijanjem odlaska zubaru ili pak neotvaranjem usta prilikom pokušaja popravka.

Također, dio pripreme može biti simbolička igra  u kojoj ćete s djetetom glumiti odlazak zubaru i popravljanje zubi. Na taj način dijete pripremate na ono što će se kod zubara događati, a to je da će tamo sjesti na posebnu stolicu, da će morati otvoriti usta, ispirati usta vodom te ono najbitnije, da će mu stomatolog pregledati zube stomatološkim instrumentima.

Treći dio pripreme se odnosi na posjet stomatološkoj ordinaciji. Posjet dogovorite kada je dijete najodmornije i najspremnije za suradnju. Izuzetno je važno da dijete ne silite na bilo koju radnju nego budite strpljivi i slijedite ga. Bilo bi dobro da prvo vi sjednite u stolicu i obavite pregled zubi ili neki manji zahvat, a zatim ponudite djetetu da sjedne.

Ako ne želi sjesti pitajte ga da sjedne s vama. Ako pak uopće ne želi sjesti nemojte ga siliti, što vrijedi i za ostale radnje. Uvijek postoji sljedeći put. Također, taj prvi posjet možete zabilježiti svojim fotoaparatom i napraviti vlastitu slikovnicu posjeta zubaru, koju onda vaše dijete može kod kuće listati, pokazati svojim prijateljima i sl., a što će mu pomoću u svladavanju strahova.

I na kraju, budite strpljivi i poštujte osobitosti vašeg djeteta kako ne bi imalo negativna sjećanja vezana uz taj prvi pregled zubi. Sretno!

Nikolina Essert, prof. psihoogije
 
Ispiši stranicu